Oszczędne gotowanie to niższe rachunki za prąd

oszczedne-gotowanie

Opłaty za energię będą mniejsze, jeśli zaczniemy ją oszczędzać. Sposobów na oszczędne gotowanie jest wiele. Prezentujemy kilka z nich.

Jak gotować oszczędnie?

Okazuje się, że gotowanie na płycie elektrycznej wcale nie musi być drogie. Jak oszczędzać energię w kuchni? Należy  zastosować kilka trików, wówczas rachunek za prąd nie powinien być wysoki. Bez wątpienia mniejsze o nawet 30% zużycie energii spowoduje zastosowanie podczas gotowania pokrywek do garnków. Jeśli chcesz przygotować potrawę z mrożonych produktów to najpierw je odmroź – np. w mikrofalówce albo dzień wcześniej wyciągnij z zamrażarki. Na początku gotowania płyta powinna być nastawiona na maksymalną moc grzania. Warto pamiętać, że aż o 50% pobór energii zwiększa się, jeśli garnek nie przylega całą swoją powierzchnią do dna płyty. Dobrym rozwiązaniem na mniejsze zużycie energii są również szybkowary.

Jaką wybrać płytę kuchenną?

Indukcyjną, ceramiczną a może żeliwną? Którą wybrać płytę elektryczną wybrać? Najbardziej nowoczesne pod względem energooszczędności są płyty indukcyjne, a jak sama nazwa wskazuje grzeją one poprzez działanie indukcji elektromagnetycznej (zmienne pola elektromagnetyczne). Do zalet tego rodzaju płyty zaliczamy mniejszy pobór energii, szybsze gotowanie oraz większe bezpieczeństwo.

Jak gotować wodę?

Przede wszystkim gotuj tyle wody, ile aktualnie potrzebujesz. W skali roku wydajemy około 30 zł na gotowanie niepotrzebnej ilości wody. Co ciekawe wodę na wrzątek potrzebny do przygotowania potrawy najlepiej zagotować w czajniku – jest szybciej i taniej. Warto także co jakiś czas odkamieniać czajnik – kamień w znaczący sposób przyczynia się do wydłużenia czasu gotowania, a co za tym idzie do większego zużycia energii. Kupując czajnik zwróć uwagę czy posiada teflonową płytę grzewczą.