Oszczędne gotowanie, jak to zrobić?

Gotowanie na prądzie to spory wydatek, różnica rocznego poboru energii między gospodarstwem, które gotuje na prądzie a tym, które gotuje na gazie to koszt liczony w setkach złotych. Dlatego wypada poznaj sposoby zmniejszenie rachunku za energię.

kolejna zmiana sprzedawcy energii

kolejna zmiana sprzedawcy energii

Jak oszczędnie gotować?

Płyta elektryczna generuj koszty energii, jeśli nieumiejętnie się jej używa. Chociaż największą energooszczędnością cieszy się płyta indukcyjna, która energię pobieraną z sieci zmienia w 95 procentach na ciepło, którym ogrzewa garnek. Płyta ceramiczna 60 proc. przetwarza na ciepło grzania a 40 proc. oddaje także w postaci ciepła do otoczenia, niczym żarówka wolframowa. Oba urządzenia charakteryzują się dużą mocą, a jak wiadomo im większa moc tym więcej kW pobiera urządzenia. Płyta jest dwa a nawet trzy raz mocniejsza niż lodówka, która pobiera energię przez cały rok. Analizując pobór energii, przy płycie lodówka, chociaż większa gabarytami staje się malutka. Zobaczmy, więc przeliczenia. Ile wat ma lodówka, 38 W, płyta aż 4200 W.

obliczenia-ile-wat

Interesuje Cię zmiana sprzedawcy?

Chcesz wiedzieć u kogo zaoszczędzisz najwięcej?

Przejdźmy do tego jak gotować oszczędnie. Płyta ogrzewa garnek, ten swoją powierzchnią ma ogrzewać potrawę. Garnek spełnia swoją rolę, kiedy stosujemy trzy podstawowe zasady. Przykrywamy go pokrywką, aby wytworzyć mikroklimat, para nie ucieka ale cofa się do gara, przez co jeszcze bardziej podgrzewa potrawę. Ten trik pozwala zaoszczędzić aż 30% energii, gdyż potrawa szybciej się ugotuje. Druga zasada to odpowiednie dobranie garnka, wysoki może i ładnie wygląda, ale szerokie dno jest bardziej ekonomiczne, ciepło lepiej rozprzestrzeniane po garnku i szybciej ogrzewa wnętrze. Test, zagotuj litr wody w różnych garnkach, zobacz, w którym szybciej się zagotuje. Kolejna rada to dobrze dobrane pole grzejne, za duże osmali garnek, potrawa szybciej się przyrządzi, ale jest ryzyko, że się przypali. Gotując zupę lepiej pokroić surowe warzywa niż gotować całe i kroić je gdy zmiękną, podobnie z mięsem. Lepiej też wcześniej je rozmrozić jeśli wcześnie je wyjęliśmy je z zamrażarki.

Płyta kuchenna

Ponownie wróćmy do płyty, płyty indukcyjne, płyty ceramiczne oraz płyty żeliwne, takie są rodzaje płyt elektrycznych. Która jest lepsza, oczywiście każdy może mieć inne zdanie, decyduje cena, pobór energii, wygoda, inne koszty takiej jak zakup dodatkowych garnków. W przypadku płyty indukcyjnej taki koszt jest wymagany, bowiem tylko w specjalnych garnkach zachodzą zmiany w dnie i generują się prądy wirowe. One z kolei mają za zadanie rozgrzewać naczynie i potrawę. Wad i zalet poszczególnych rodzajów płyt nie będziemy tu omawiać, bądźcie świadomi, że zakup płyty nie tylko wybór urządzenia pasującego do wnętrza, to decyzja, która będzie generować koszty energii albo je zredukuje.

Gotowanie wody

Test z zagotowanie wody w różnych garnkach pokazuje, że wszystko ma znaczenie, nawet to czy do garnka/czajnika nalejmy ciepłej czy zimnej wody. Ilość wody oraz jej jakość, też ma znaczenie, gotujesz trochę ugotujesz szybciej. Woda odfiltrowana także szybciej się zagotuje niż taka z dużą zawartością kamienia. Odkamieniaj co jakiś czas czajnik, a na rurach zamontuj